#urban
#publiekeruimte
#ontharden

Centrumvernieuwing Kuurne

Plaats: Kuurne

Beschrijving: Wegenis-, riolerings-, en omgevingsaanleg voor het centrum Kuurne 

Bouwheer: gemeente Kuurne 

3D beelden: Polygon

meer info: www.kuurne.be/centrumvernieuwing

360°beeld: https://polygon360.be/kuurne/

" Kuurne de gemeente van morgen " 

Plaats: Kuurne 

Beschrijving: Centrumvernieuwing Kuurne 

Bouwheer: Aquafin en gemeente Kuurne 

 

 

Het centrum van Kuurne, een stenige oppervlakte, staat voor een aantal maatschappelijke uitdagingen. Elke dag verdwijnt er in Zuid-West-Vlaanderen 2230 vierkante meter open ruimte. Dit resulteert in een verhardingsgraad van 22%( Vlaams gemiddelde 14%). Kuurne is een koploper in deze regio met een verhardingsgraad van 37%, pure verharding en een ruimtebeslag van 65%. [1]
De verharding in het centrum van Kuurne is zowel op vlak van klimaatverandering geen goed voorbeeld. De hoge verhardingsgraad geeft als gevolg dat we in het centrum hogere temperaturen ervaren die leiden tot een hogere sterfte, invloed heeft op de gezondheid, het welbevinden van de mensen en de flora en fauna.

Kuurne heeft twee centrumparkings, gelegen op wandelafstand maar worden op vandaag onderbenut waardoor de auto dominant aanwezig is in het centrumgebied. Dit resulteert in een centrumgebied die ontworpen is op maat van de auto waar geen ruimte is voor natuur, spelende kinderen of mindermobiele mensen.

Het projectgebied bestaat uit het Marktplein, de Tramstatie en de omliggende straten. Het Marktplein is uitgevoerd met veel niveauverschillen, obstakels, kasseien en een parkeerzone gelegen langs de verblijfszone (horecazaken).

De tramstatie is op vandaag een rondpunt  om de doorstroming in de gemeente te garanderen. Verschillende horeca- en handelszaken bevinden zich langs het rondpunt en maken een verbinding met het marktplein door een winkelstraat ( de Kerkstraat) . Echter is het op vandaag niet duidelijk dat men zich in het winkelgebied/centrum bevindt. Een grijze , ongezonde, verharde oppervlakte die je liever met de auto doorrijdt dan te voet of met de fiets.

 

 

>> De Gemeente Kuurne gaat de maatschappelijke uitdaging aan door de grijze publieke ruimte in het centrum om te vormen naar een gezonde groen-blauwe publieke ruimte. Het ontwerp zorgt ervoor dat Kuurne een belangrijke rol vervult voor de biodiversiteit, luchtkwaliteit en het watermanagement. Meer ruimte voor groen en water geven tegelijk een antwoord op de klimaatverandering, een centrum voor de toekomst.

Door de natuur te brengen tot in het centrum willen we de kern van de gemeente naar een hoger niveau tillen op allerlei vlakken. Verharding wordt gereduceerd naar het minimum en enkel aangelegd waar nodig. De ruime groenzones maken de kern niet alleen weerbaar tegen hevige regenval door het vele water te gaan opvangen en te infiltreren én het grondwater aan te vullen, maar zorgt eveneens voor afkoeling tijdens de warme zomerdagen en biedt ruimte voor insecten.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×